Συντήρηση Χαλιών

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΧΑΛΙΩΝ

 

Από τη στιγμή που γίνατε κάτοχος ενός χειροποίητου χαλιού, είναι πολύ βασικό να μάθετε και πώς να το φροντίζετε.

 

  • Συνιστούμε πλύσιμο 1-2 φορές ανά πέντε χρόνια, και μόνο σε ειδικά καθαριστήρια. Ως προς τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας, για την οποία πολλές νοικοκυρές αναρωτιούνται, η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα «ναι». Ωστόσο η συχνότητα εξαρτάται τόσο από τη χρήση όσο και από την ποιότητα του χαλιού. Ένα σκούπισμα την εβδομάδα συνήθως αρκεί για να απομακρύνετε τις σκόνες που μένουν από το καθημερινό πάτημα. Το σκούπισμα πρέπει να γίνεται πάντα προς τη φορά του πέλους. Σκουπίζοντας αντίθετα αλλάζετε τη φορά του, το κάνετε να στέκεται κάθετα και ουσιαστικά βοηθάτε τη σκόνη να φτάσει στους κόμπους, στη βάση του χαλιού. Μην ξεχνάτε να σκουπίζετε το χαλί σας και από την ανάποδη πλευρά.
  • Τινάζετε τα χαλιά σας χτυπώντας τα από την πίσω πλευρά με τον κόπανο της νοικοκυράς. Αποφεύγετε να τα τινάζετε με τα χέρια, όπως π.χ. μια μπλούζα, γιατί έτσι χαλαρώνουν τα νήματά τους.
  • Στα χαλιά από μετάξι, που είναι περισσότερο ευαίσθητα, καλό είναι να αποφεύγετε την ηλεκτρική σκούπα και να χρησιμοποιείτε καλύτερα βούρτσα ξεσκονίσματος.
  • Για να διατηρήστε ζωντανά τα χρώματα, αναμίξτε ξύδι με νερό και, με τη βοήθεια ενός πανιού ή μαλακής βούρτσας, περάστε τα χαλιά σας.
  • Καθαρίζετε τα χαλιά σας μία φορά τον χρόνο με ένα διάλυμα από 3 μέρη χλιαρό νερό και 1 μέρος λευκό ξύδι. Χρησιμοποιείτε βουρτσάκι μέτριας σκληρότητας, σαν αυτό που καθαρίζουμε τους γιακάδες των πουκαμίσων. Βουτάτε το βουρτσάκι στο διάλυμα, τινάζετε ώστε να φύγει η πολλή υγρασία και βουρτσίζετε μόνο προς τη φορά του πέλους. Στεγνώνετε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Ποτέ στον ήλιο, γιατί θα «κόψουν» τα χρώματά του.

 

 

ΤΑ ΚΡΟΣΣΙΑ

 

Το πιο «τρωτό» μέρος του χαλιού είναι τα κρόσσια. Αν καταστραφούν αυτά, απειλείται ολόκληρο το χαλί. Γι’ αυτό πρέπει να τα προσέχετε και να τα ελέγχετε τακτικά. Αν παρατηρήσετε χαλάρωμα ή ξέφτισμα , συμβουλευτείτε μας ή ζητήστε τη βοήθεια ειδικού στην επισκευή κροσσιών.

 

 

 

                                                                                                      

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

 

Εμείς οι Έλληνες είμαστε από τους λίγους λαούς στον κόσμο που σηκώνουν τα χαλιά τους την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αν ακολουθείτε κι εσείς αυτή την πρακτική, καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα για την όσο το δυνατόν καλύτερη φύλαξη των αγαπημένων σας χαλιών.

 

Προετοιμασία:

Γυρίστε το χαλί σας ανάποδα και αφήστε το έτσι για περίπου μία εβδομάδα, πατώντας το κανονικά, όπως θα το πατούσατε και από την πλευρά του πέλους. Με αυτό τον τρόπο θα πέσει το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης που έχει εισχωρήσει στη βάση του χαλιού σας και θα καθαρίσει καλύτερα. Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα τη σκόνη που έχει πέσει στο πάτωμα καθώς και τα υπολείμματα σκόνης στο πέλος. 

 

Φύλαξη:

Τα χαλιά, όπως και όλα τα πολύτιμα υφαντά, πρέπει να φυλάσσονται απλωμένα ανοιχτά, πράγμα που δυστυχώς σπάνια είναι εφικτό, γιατί απαιτεί χώρο. Έτσι, αναγκαζόμαστε να τα τυλίγουμε σε ρολό. Θα σας συμβουλεύαμε να αποφεύγετε να διπλώνετε το χαλί σας σε σχήμα μεγάλου πακέτου, γιατί αν μείνει διπλωμένο έτσι για περισσότερες από δύο εβδομάδες, τα ίχνη από το δίπλωμα θα είναι εμφανή. Επίσης, με την πίεση που ασκείται εξαιτίας του διπλώματος, υπάρχει κίνδυνος να κοπεί το στημόνι, που είναι η βάση του χαλιού. Αν και τα περισσότερα ανατολίτικα χαλιά περνούν από ειδική επεξεργασία που τα προστατεύουν από τέτοιου είδους φθορές, καλό είναι να παίρνουμε, έστω και προληπτικά, τα μέτρα μας.

 

  • ΒΗΜΑ 1ο

Προτού το αποθηκεύσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σκώρος στο χαλί σας. Ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι δροσερός και χωρίς υγρασία. 

 

  • ΒΗΜΑ 2ο

Καλύψτε όλη την επιφάνεια του χαλιού με λευκό ή καφέ χαρτί περιτυλίγματος και ρίξτε πάνω του καμφορά ή ναφθαλίνη. Αποφεύγετε τις εφημερίδες, γιατί το μελάνι τους μπορεί να περάσει στο χαλί.

 

  • ΒΗΜΑ 3ο

Ξεκινήστε να τυλίγετε σε ρόλο το χαλί σας, χωρίς να ασκείτε μεγάλη πίεση και πάντα σύμφωνα με την κατεύθυνση του πέλους..

 

  • ΒΗΜΑ 4ο

Τελειώνοντας, τυλίξτε το χαλί με ένα πρόχειρο βαμβακερό σεντόνι, βάζοντας ξανά καμφορά και αφήνοντας τις άκρες του ρολού ανοιχτές ώστε να αερίζεται το χαλί.

 

  • ΒΗΜΑ 5ο

Το καλοκαίρι να θυμάστε να κλείνετε τις άκρες του ρολού –προληπτικά κατά του σκώρου– και το χειμώνα να τις ξανανοίγετε.

 

 

 

Συμβουλή:

Παλιότερα, αντί για ναφθαλίνη και καμφορά, χρησιμοποιούσαν ένα πανάκι με καθαρό πετρέλαιο με το οποίο περνούσαν το χαλί πριν το αποθηκεύσουν, γιατί η μυρωδιά του πετρελαίου απωθεί τον σκώρο, που είναι και ο κυριότερος εχθρός του χαλιού. Σήμερα υπάρχουν πολλά σπρέι στην αγορά κατά του σκώρου, αλλά συνιστούμε να τα αποφεύγετε. Τα VAPONA, η καμφορά και η ναφθαλίνη είναι ό,τι καλύτερο. Φροντίστε όμως να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το πέλος του χαλιού. 

 

Για απευθείας επικοινωνία με τον συντηρητή μας παρακαλώ επισκεφτείτε το site: www.molvalis.gr